Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Půl roku v Brně, na vlastní nebezpečí!

Krátce o tom, jak dobrodružná a podivná může být moravská metropole.

Září

Tak se konečně stěhuju. Poslední fáze na cestě k nezávislosti. Hned za dveřmi do nového bydliště se nachází cedulka s nápisem: Zamykejte dveře, množí se krádeže! O pár metrů dál je další: Zákaz kouření na chodbě z důvodu množících se hromádek vajglů! Těsně před dveřmi do nového bytu je poslední exemplář: Nenechávejte pytle s odpadky na chodbě, množí se tu potkani! No, ten někdo neznámý si asi libuje ve vyvěšování anonymních vzkazů.

 Říjen

Reklama

Seznamujeme se, se sousedy, s pravidly křehkého soužití s národnostními menšinami, se školou, kolegy studenty a vyučujícími a také s místními policejními složkami. Hledají nějakého F. N., Roma s modrýma očima. Nevěří nám, že ho neznáme, a tak se chodí raději ptát celý měsíc. Přeju jim hodně štěstí v jejich hledání.

 Listopad

Policejní složky si v našem domě podávají dveře. Jednoho pošmourného rána scéna jako z oblíbeného kriminálního seriálu. Dva nenápadní pánové mi vrazí své odznaky před oči: „Kriminálka Brno!“ Jdou naproti k sousedům. Jsem z nich trochu nervózní, tak se mě snaží uklidnit nezávaznou společenskou konverzací. Jsem nervózní ještě víc. Když odcházím jeden, ten co představuje zlého (oni si zřejmě tyhle role oblékají, jako jiní pracovní oblečení) na mě volá: „Zamykejte si dveře, vykrádačku Vašeho bytu bych řešil nerad. Nezapomeňte, v jaké čtvrti bydlíte.“ Děkuji „ruce zákona“ za připomenutí, ale na pověst čtvrti, ve které bydlím, se prostě nedá jen tak zapomenout.

 Prosinec

Vánoční nálada zasahuje každého. Kolem brněnských vánočních trhů se rozhořel spor o zboží prodávané na stáncích. Město vzalo věci do svých rukou, vesele vyklízelo a zabavovalo zboží nebohých prodejců, že by nějaký informační šum mezi pronajímatelem stánků a městem? Na náměstí rozsvěcují strom, opět pochází z ŠLP Křtiny a je pěkně křivý, chlapi asi zase popíjeli, když ho vybírali. Souboj o výlohy obchodních domů opět vyhrává Santa nad Ježíškem. Náš soused pan H. si dveře do kumbálku pobil prkny, asi z bezpečnostních důvodů, a o pár dní později si je vypáčil, asi ze zvyku.

 Leden

Za celou dobu snad nejklidnější měsíc. Našeho souseda pana H. jsme dlouho neviděli, zřejmě je někde na ozdravném pobytu v nápravném zařízení.

 Únor

Relativní klid zkouškového období narušuje jen střídání spolubydlících. Začátkem měsíce mě překvapila přítomnost několika policejních aut. Nejprve jsem si myslela, že hledají nějakého zločince, policista mě však zaskočil odpovědí, že v domě uniká plyn. Naštěstí plyn unikal ve vedlejším domě a několika jednotkám statečných hasičů a policistů se podařilo únik plynu včas zastavit, takže nedošlo k poškození majetku, ani ke zranění žádných osob.

Až si příště budu vybírat bydlení, asi se více zamyslím nad tím, kde a jak budu bydlet.