Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Rovnoprávnost nahoře bez

Ženy ve Švédsku se rozhodly bojovat na rovnoprávnost v odívání na koupalištích. Pro někoho je to možná malicherný spor, pro jiné třeba předmět studia.

Když jsem dnes přišla do práce, otevřela jsem první časopis, který mi přišel pod ruku. Hned na začátku Blesku pro ženy byl nenápadný článek o boji proti diskriminaci žen ve Švédsku. Tématem střetu však tentokrát nebyla ani práce v domácnosti, ani platové podmínky, dokonce ani rodičovská dovolená, ale světe div se odívání na veřejných koupalištích.  

Švédské ženy zřejmě již nemohou unést útlak a musely s tím něco udělat. Boj se rozhořel o dva malé kousky umělé tkaniny, kterými si ženy zakrývají ňadra. Ano je řeč o vršku plavek. Podle švédských feministek je pobuřující, že se ženy na koupališti nemohou oblékat stejně jako muži, tedy chodit pouze ve spodním díle plavek a rozhodly se protestovat. Jejich protest prý již byl vyslyšen a v jednom východošvédském městě se ženy smějí v místním krytém bazénu koupat jen ve spodním díle plavek. Švédky očekávají úspěch této novinky a její zavádění do praxe v masovém měřítku. Švédské ženy tedy, zřejmě tentokrát k radosti švédských mužů, svoji bitvu vyhrály.

 U nás v České republice se ale ženy také nenechají zahanbit. Ty odvážné si v létě na menších přírodních koupalištích hlavu se zakrýváním ňader nelámou, ostatní horní díl sundávají jen v bezpečí souše a ve vodě se zatím jedná jen o osamělé bojovnice. O co krásnější a svobodnější by byl plavecký styl prsa, kdyby plavkyně byla nahoře bez. Jistě, dočasně by zřejmě stoupla návštěvnost veřejných koupališť i v zimě, ale vše se jednou okouká a vydobytá práva zůstanou. Pokud chceme bojovat za rovnoprávnost, tak proč ne právě i za rovnoprávnost v plavkové módě? A proč třeba naopak nedonutit muže aby si na koupališti zakrývali bradavky? Vždyť pánské plavky v podobě jednolité pruhované kombinézy, tak jak ji poznali první plavci, měly také svoje kouzlo. 

Reklama

Bez ohledu na to jak malicherné se tyto boje za rovnoprávnost ve všech možných oblastech lidského jednání a konání zdají být, jsou přesto ženy, které zrovna v dané oblasti cítí potřebu za rovnoprávnost bojovat. Tak jako neexistuje nějaká univerzální kategorie cílů, za které by ženy měly bojovat, tak neexistuje ani žádná univerzální feministická ideologie, protože pro každou skupinu žen je důležitý jiný problém.  

A právě o tom je podle mého názoru gender studies. Je o hledání rozmanitostí v jinak zdánlivě homogenních a známých kategoriích jako je muž a žena.