Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Jak se dělá barevný cirkus queer parade

Co čekáte od pochodu? Web se hemží scénáři jak bude Duhová vlna v sobotu vypadat. No možná Vás to zklame. Možná příjemně překvapí.

V médiích a na internetu se často vykresluje Duhová vlna jako nějaká velká bitka s radikály. Některé stránky radikálů zase volají po zmobilizování celého národa, který přece nemůže dopustit takovou nechutnou show, a taky je tu to hygienické riziko (jistě všichni více, že mezi homosexuální komunitou je vyšší výskyt HIV). Takže kdybych nevěděla, jak se celá akce vytváří, měla bych pocit, že se chystá hotová pohroma, která naprosto morálně rozvrátí celé Brno a okolí.

Je mi trochu líto, že možná některé, kteří se těšily na naháče, nevázaný sex, extravagantní kostýmy a na bohatě zdobené alegorické vozy, zklamu. Nic takového organizátoři nechystají. Vlastně to bude spíš takový veselý pochod s několika transparenty, balónky a duhovými vlajkami. Jistě čeká se účast různých lidí, takže třeba nějaké ojedinělé výjimky budou. Jinak ale budou průvod obohacovat spíš bubeníci a břišní tanečnice. Ikdyž Duhová vlna je mimo jiné i o podpoře tolerance a různosti, takže pochod bude takový, jaký si ho jeho účastníci udělají.

Česká společnosti je poměrně konzervativní a monstrózní akce, jaké je možné vidět třeba v Berlíně, nebo ve Vídni v nejbližších dnech, by zřejmě jen těžko byl někdo schopen jen tak zrealizovat, ale hlavně taky povolit. Gayové a lesby jsou v přece jen stejně konzervativní jako většina společnosti, ve které žijí.

Reklama

A jak se dělá taková 1. Česká Queer parade? No je to vlastně docela prosté, musí se sejít parta nadšenců, kteří shodou náhod také zastupují některé neziskové organizace. Tito lidé pak udělají vše proto, aby se bylo čím  celý týden a v den pochodu bavit. Zajistí povolení, policejní dozor, podporu politiků a známých osobností, peníze, dobrovolníky, místa konání akcí, reklamu akci a může se začít. Že tomu nějak chybí ten světový šmrnc? No třeba to bude příště lepší, vždyť je to přece poprvé.

Mimochodem první akce už běží, návštěvnost je větší něž pořadatelé očekávali, a rozhodně je pořád na co se těšit. (Program na www.queerparade.cz)