Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Jsme tolerantní?

Když jsme začinali s Queer parade, tak jsme si mysleli, že v České republice je tolerantní prostředí. Možná to byl omyl.

 

Všichni jsme si říkali, jací jsou ti kolegové v Polsku nebo v Rusku chudáci. Jak je obtížné organizovat podobné akce v tak netolerantním prostředí a jaké je u nás tolerantní prostředí. Skutečnost ale vypadá trochu jinak.

Skupiny odpúrců queer parade jsou již od začátku v menšině a přesto je jim věnováno mnohem více mediální pozornosti celkový obraz pak v médiích vypadá, jako by byli všichni proti. Nejsou! Je až s podivem, jaký tlak dokázaly tyto skupiny v posledních dnech vyvinout a nemalým pomocníkem jim při tom jsou média. Díky jejich neustálému informování o hrozícím střetu s radikály začíná být všude kolem nás panika a nakonec my, jako organizátoři vypadáme, jako bychom po českém národu chtěli něco nepatřičného, když chceme trochu tolerance. Situace je taková, že malá skupina hlasitých odpůrců dokáže nabourat večerní uzavřený program, který neměl nikoho pohoršovat. Myslím, že by mě nikdy nenapadlo, že se něco takového může stát a k tomu ještě v tak velkém městě jako je Brno.

Reklama

Pokud by se mě dnes někdo zeptal jestli je česká společnost tolerantní a otevřená, odpověděla bych, že je otevřená jen tomu, proti čemu nikdo nic nenamítá. Dnes už bych asi rozhodně nelitovala polské organizátory, protože vím, že u nás to není o moc lepší. Iluze otevřené společnosti se rozpadla a já jen doufám, že příští oraganizátoři budou mít menší problémy.

Program sobotních večerních oslav byl změněn, rozhodně to ale neznamená, že se cokoliv bude rušit. Bojujeme za toleranci a nehodláme ustoupit malé skupince netolerantních křiklounů. Věřím, že svojí snahou nezklameme ty, kteří nás podporují.

 

 Dnes v 17:00 v Café Práh se uskuteční diskuze právě na téma tolerance a stejná práva pro homosexuály. Přijďte s námi diskutovat.