Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Queer parade, aneb Duhová vlna v Brně

Možná jste o ní něco zaslechli. Prý bude v tom Brně pěkný tanec. Někde psali, že snad půjde o nějakou obdobu Love parade (pořadatelé zatím žádné podobnosti nevidí, ale kdo ví). Taky se teď můžete dočíst, jak se do Brna chystají skupinky lidí, kteří to těm gayům, lesbám a ostatním jednou provždy rázně vysvětlí.

Bude to tanec, nebo jen procházka s duhovou vlajkou?

V mediích se poslední dobou objevují informace o této první velké queer parade v České Republice. Bude to akce čistě domácí, nebo se dostaví i zahraniční supiny? Nebo co vlastně lidé uvidí? Čím bude tahle akce nová? Bude to vůbec zábava? Teď se ví jen to, že se od první takovéto akce nedají očekávat monstrózní oslavy, jako je to u akcí v zahraničí, ale bude se snad trochu blížit.

Duhová vlna má ambice zaujmout víc než jen queer lidi, chce také zbytek společnosti seznámit se slastmi i strastmi života sexuálních menšin. Cílem je otevřít debatu nad tématy jako diskriminace sexuálních menšin, G&L rodičovství a vůbec ukázat, že LGBTIQ lidé nejsou nějací podivínové, kteří se uzavírají do svých komunit, ale lidé, kteří mají svoji hrdost. Nad celou akcí převzala záštitu ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a podporu vyjádřily i další osobnosti politické scény.

Reklama

Rozhodně  nepůjde jen o nějaké nudné přednášky, nebo o násilné střety s odpůrci queer lidí. Je připraven bohatý doprovodný program na téma: Jak se žije sexuálním menšinám, co dělají, jak vidí svoji budoucnost a jak ji může ovlivnit většinová česká společnost. Samotný pochod 28. 6. bude jen vyvrcholením celého týdne plného kulturních akcí a besed. Akce bude zakončena  dětským odpolednem 29.6. Podrobný program je k dispozici na http://www.queerparade.cz/

Duhová vlna bude hlavně o zábavě a to nejen pro queer lidi.