Reklama
 
Blog | Zuzana Zmeškalová

Ticho po pěšině

přípravy Queer parade se přehouply do své závěrečné části. Tedy do té části kdy se začínají jednotlivé doprovodné akce rozbíhat a všichni čekají jen na ten velký den průvodu.

 

Teď to z interního pohledu vypadá, že kolem Queer parade je spíš klid před bouří. Přípravy finišují, tisknou se plakáty, dolaďuje program, finance, podpora ze strany politiků, umělců atd. Změnilo se to nejdůležitější, sama trasa průvodu 28.6. Průvod půjde z náměstí Svobody, Masarykova, Orlí, Zelný trh, Kapucínské náměstí, Josefská, Minoritská, Poštovská, Kozí, Běhounská, Rašínova a zpět na náměstí Svobody. Ke změně došlo na základě konzultace s tajemníkem ÚMČ Brno-střed, aby bylo možno zajistit hladký průběh celého průvodu.

Program Duhové vlny je doplněn celou řadou doprovodných akcí, které startují již v pondělí 23. 6. prvním večerem s hudbou, ale bez tance na téma: Rodina je základ státu, respektujme ji. V průběhu celého týdne budou probíhat další akce v různých brněnských podnicích, podrobnější program na www.queerparade.cz. , nebo v podobě barevných letáčků na zahajovacích doprovodných akcích. 

Reklama

Svoji podporu Queer parade alespoň ve formě dopisu vyjádřila Martina Navrátilová, která tuto akci považuje za projev liberálnosti české společnosti a za krok směrem k demokratičtější společnosti v České republice. Otevřenost v oblasti sexuální orientace je podle Navrátilové jedním ze zásadních kroků směrem k rovnoprávné společnosti.

Jako jedna z dobrovolnic už se docela těším na vyvrcholení v podobě duhového průvodu v sobotu 28.6. Bezpečnost všech v průvodu je snad dostatečně zajištěna, ale přece jen je tu místo pro obavy. Doufejme, že protesty proti Duhové vlně budou stejně poklidné jako Duhová vlna sama. Na poklidný průběh pochodu budou sice dohlížet desítky policistů nejen v uniformách ale i v civilu. Málokdo z pořadatelů by si  však opravdu přál prověření všech bezpečnostních opatření doslova na vlastní kůži.

Vstupujeme na neznámou půdu, protože podobně velký pochod ještě v České republice nebyl. Možná by se dal průběh Duhové vlny předpovědět z akcí, které již proběhly v jiných zemích, ale Česká republika je vždy trochu specifická. A když k tomu přidáte události posledních dní, které českou veřejnost nadzvedly, tak si říkám, jestli ta Queer parade bude vůbec někoho zajímat. Kdyby český národní fotbalový team nevypadl na Euru, tak by Duhová vlna jistě upoutávala pozornost mnohem hůře.

 

Věřím, že všichni, kteří na Queer parade přijdou, nebudou litovat ztraceného času.